Suoraan sisältöön

Alle 45-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille reitti takaisin työelämään – Elo ja Terveystalo kehittävät yhdessä ammatillista kuntoutuspolkua

/ Artikkeli

mielenterveysprojekti
 

Mielenterveyssyyt olivat vuonna 2021 Elossa yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiselle. Alle 44-vuotiaiden mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkettä hakeneiden osuus oli yli 60 prosenttia. Myös ammatillisen kuntoutuksen päätöksissä alle 40-vuotiaiden kohdalla korostuivat mielenterveyssyyt.

– On kaikkien etu, että ihmiset pääsevät takaisin työelämään, eivätkä joudu työkyvyttömyyseläkkeelle, toteaa Elon kuntoutuspäällikkö Tuuli Härkönen

Tarpeeseen pyritään vastaamaan Elossa monin eri tavoin. Tuoreimpana keinona on Terveystalon kanssa kehitettävä palvelu, jonka on tarkoitus tarjota alle 45-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille reitti takaisin työelämään.

Yksilöllisesti räätälöidyllä kuntoutuksella tähdätään takaisin työelämään

Tukea ja apua on ollut tarjolla jo aiemmin ammatillisen kuntoutuksen muodossa. Mikä tekee nyt käynnistyneestä projektista erityisen?

– Rauhallinen aloitus, tiivis yhteydenpito ja henkilökohtainen työskentelyote. Henkilökohtainen ote tarkoittaa, että kuntoutujan oma elämäntilanne otetaan huomioon sekä sitä, että kuntoutujalle on prosessin aikana tarjolla yksilöllistä tukea. Kuntoutuja ei jää tilanteiden tai valintojen kanssa yksin, vaan työvalmentaja on tiiviisti, jopa viikoittain, kuntoutujan apuna läpi projektin.

Elon liiketoiminta-asiantuntija Sari Lipposen mukaan tarkoituksena on räätälöidä mielenterveyskuntoutujalle yksilöllinen kuntoutuspolku. Sen avulla on tarkoitus päästä takaisin työelämään. Tämä vaatii tiivistä yhteistyötä kuntoutujan lisäksi niin hoitotahon, työnantajien kuin tarvittaessa TE-palveluidenkin kanssa.  

– Tekemisen keskiössä on kysymys, millä toimilla tuetaan parhaiten kuntoutujan työhön paluuta. Meistä on tärkeää löytää tehokas, mutta samalla kevyt malli, jossa voi joustavasti hyödyntää erilaisia keinoja työhön paluun tukemiseksi. Työvalmentajan avulla saadaan yhteistyö pelaamaan ja vietyä kuntoutusprosessia ohjatusti eteenpäin.

Työ tuo terveyttä, kunhan työn määrä on sopiva ja ihminen on sopivassa työssä

Terveystalon johtavan työvalmentajan Riia Astola-Pölläsen mukaan mielenterveysongelmien kasvu on näkynyt jo pitkään ammatillisessa kuntoutuksessa. Hän ennakoi, että ongelmista kärsivien määrä tulee kasvamaan.

– Puhe mielen pandemiasta kuvaa tilannetta hyvin. Kun katsotaan ammatillisesta kuntoutuksesta sitä, miten ongelmia tulisi hoitaa, korostuu ennakointi. Jo pienet merkit tulisi tunnistaa ajoissa ja tarttua ongelmiin välittömästi. 

Astola-Pölläsen mukaan on tärkeää tarkastella kuntoutujan elämäntilannetta kokonaisuutena.

– Ongelmat ovat usein laaja-alaisia. Ne eivät aina liity pelkästään työhön, vaan kuormitusta tulee myös taloudellisista syistä ja ihmissuhteista. Työssä koettu osaamisen puute tai työn hallinnan tunteen katoaminen voivat kuormittaa hyvinkin raskaasti. Näitä asioita ei aina uskalleta tuoda esille.

Mielenterveyskuntoutujalle on olennaista, että häntä ohjataan samaan suuntaan

Mielenterveyskuntoutujille annetussa tuessa Astola-Pöllänen kiinnittäisi erityistä huomiota yhteen seikkaan: johdonmukaisuuteen. Erityisesti mielen sairauksista toipuessa on olennaista, että kaikki kuntoutuksessa mukana olevat tahot ohjaavat ihmistä samaan suuntaan.

– Valitettavan usein on tilanne, että toinen taho painottaa toista asiaa ja toinen toista. Esimerkiksi levon merkityksestä on usein erilaisia näkemyksiä, mikä asettaa kuntoutujan hankalaan tilanteeseen. Itse uskon vanhaan sanontaan, että työ tuo terveyttä ja on myös parasta sosiaaliturvaa. Tämä vaatii sen, että työn määrä on sopiva ja asiakas on itselleen ja terveydentilalleen parhaiten sopivassa työssä.

 

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>